February 17, 2013

Intre fantezie si realitate. Zece comori pierdute ale lumii si legendele din jurul lor

In copilarie, fiecare s-a gandit la un moment dat ca, jucandu-se de-a exploratorul, va putea descoperi o comoara. Insa, in prezent, mai toate locurile care ar putea ascunde bogatii demult pierdute au fost deja cercetate si explorate.
Intre fantezie si realitate. Zece comori pierdute ale lumii si legendele din jurul lor
Cu toate acestea, mai exista inca mistere si povesti despre locuri in care se afla comori nepretuite, gata sa aprinda imaginatia visatorilor sau a nostalgicilor. Iata care sunt cele mai cunoscute dintre ele, potrivit unui top realizat de Listverse:
1. Comoara cavalerilor templieri
In ultimii ani, vestita comoara a fost readusa in atentia publicului prin mentionarea ei in numeroase carti si productii cinematografice. Ordinul Cavalerilor Templieri a fost fondat in anul 1114 i.Hr. si se spune despre ei ca au acumulat o avere impresionanta, care insa nu a fost niciodata gasita. La inceputul secolului al 14-lea, templierii au fost arestati si comoara, pierduta. Conform legendelor, banii s-ar putea afla in Noua Scotie sau pe insula Oak, in Canada.
2. Comoara piratului Barba-Neagra
In 1996, arheologii au descoperit ramasitele unei nave naufragiate pe coasta Carolinei de Nord si imediat au inceput speculatiile potrivit carora ar putea fi vorba de Queen Anne’s Revenge, vasul infamului pirat Barba-Neagra, cunoscut drept unul dintre cei mai bogati lupi de mare. Descoperirea a dus la speculatii despre faptul ca averea sa ar putea fi gasita in apropiere de locul naufragiului, insa nu s-a gasit nimic de valoare la bordul vasului. Inainte sa moara, Barba-Neagra a spus despre averea sa: “Numai eu si diavolul vom sti unde este.”
3. Aurul milionarul mexican Leon Trabuco
La inceputul anilor ’30, milionarul mexican Leon Trabuco a facut cateva zboruri secrete in desertul din New Mexico. La vremea respectiva, Statele Unite erau afectate din plin de Marea Depresiune, dolarul era la pamant, iar pretul aurului era pe cale sa explodeze. Asa se face ca Trabuco si cativa parteneri de afaceri ar fi cumparat cat de mult aur au putut, pe care l-au ascuns pentru a-l putea vinde mai tarziu, cu un profit fabulos. Conform legendelor, acestia ar fi strans peste 16 tone de aur, insa nu ar fi apucat sa il vanda niciodata, tot sperand ca pretul sau va creste si mai mult. In cele din urma, din cauza emiterii unei legi care ingreuna vanzarea aurului, acesta nu a mai putut fi vandut. Trabuco si restul partenerilor au murit, iar urma comorii s-a pierdut.
4. Corabia Flor do Mar
Flor do Mar (Floarea marii, n.r.) este o corabie portugheza construita in 1502 si comandata de catre fratele lui Vasco da Gamma. Dupa ce a participat la o calatorie in India in 1505 si a fost implicata in mai multe razboaie pe mare, a disparut in timpul unei furtuni. Se pare ca la momentul disparitiei vasul era incarcat cu o prada enorma, capturata in urma unei victorii, printre care si comoara regatului Melaka (Malaezia de astazi), care includea peste 60 de tone de aur.
5. Camera de chihlimbar