November 14, 2012

Cum a ajuns Tara Fagarasului “destinatie turistica de excelenta”, magnet al fondurilor europene

Intr-o toamna spendida ca aceasta unul dintre tinuturile de basm ale Romaniei arata fantastic. Inconjurat de munti, intre Sibiu si Brasov, acest taram impadurit ascunde frumuseti nebanuite, cetati si manastiri stravechi. Putem spune pe drept cuvant  ca fiecare sat are o poveste. Tocmai aceasta istorie savuroasa si natura de un pitoresc aparte i-au determinat in acest an pe oficialii europeni sa ridice zona la rangul de “destinatie turistica de excelenta”.

De cum treci granita muntilor, orizontul se deschide in fata ta, miraculos. Lasi in urma piscurile inconjurate de nori si devii si tu mai bland si mai molcom, pentru ca pamantul te indeamna sa fii astfel. Si intelegi putin de ce ardelenii sunt croiti intr-un anume fel.
Cu astfel de peisaje pe care le intalnim aproape la fiecare pas, Tara Fagarasului si-a castigat titlul de “destinatie turistica de excelenta”.

Intre Brasov si Fagaras ne oprim la moara cu noroc, de la Ohaba. O casa pitoreasca, veche de peste 150 de ani.

“Se numeste moara cu noroc pentru ca a rezistat atata timp in incertitudinea si in vremurile grele in regimul comunist. A doua generatie a facut ani de inchisoare in ideea de a o pastra”,
 spune Nicolae Popa, morar de meserie.

Morarul e mandru ca a patra generatie din neamul lui macina graul aici, cu pietre aduse tocmai din Franta. “Sunt din roca naturala de cremene adusa de la Lion, din Franta. Au peste 100 de ani si cu siguranta vor mai dura inca atata”, poveste Virginia Popa, morarita.

citeste mai multe aici