November 12, 2012

Castelul Corvinilor, locul II in topul celor mai infricosatoare cladiri din lume, in pragul distrugerii

Castelul Corvinilor, cel mai important monument de arta gotica medievala din Transilvania a infruntat vremurile, dar va fi probabil distrus de ploi daca responsabilii nu iau masuri. Apa, intra prin acoperisul gaurit si se infiltreaza in zidurile vechi de secole. In ultimii 10 ani, castelul a primit finantare de la Ministerul Culturii doar pentru lucrari de mantuiala. 

 Castelul Corvinilor, locul II in topul celor mai infricosatoare cladiri din lume, in pragul distrugerii

Ultima renovare serioasa, de un milion de euro, din banii primariei Hunedoara, s-a facut in urma cu doi ani, dar numai la acoperisurile din faza. In spate, se vede cerul prin plafon.

Acoperisul de pe aripa vestica are gauri atat de mari incat ornamentele din lemn au putrezit din cauza ploilor. Si tot din pricina ploii au cazut bucati intregi din plafon in multe sali. La turnul tobosarilor lipseste o streasina, iar apa se scurge direct pe zidurile stravechi, asa ca multe elemente de sustinere s-au dislocat.

Turistii care viziteaza castelul spera ca atunci cand vor reveni sa poata vedea si zonele care sunt acum inchise publicului.

Tot orasul Hunedoara ar putea trai din turism datorita acestui castel faimos in toata lumea. Nu degeaba a fost plasat pe locul doi in topul celor mai infricosatoare cladiri din lume, intocmit de Lonely Planet.

Primaria a alocat zilele trecute 400.000 de lei pentru reparatii, dar banii ajung doar pentru 20% din acoperisul afectat de ploi.

Nu ploua de azi, de ieri, e vorba de o defectiune in acoperis de aproape 10 ani de zile. Din pacate nu s-a intervenit la timp. Atat putem face, atata facem si speram ca si ministerul sa se implice“, a declarat Viorel Arion, primar Hunedoara

Pentru restaurarea intregului castel ar fi nevoie de aproximativ 40 de milioane de euro. Banii pot veni de la Bruxelles, din fonduri europene. Dar cine sa-i ceara?

sursa