Ați fost vreodată în poziția de a fi consumați de dorința de a călători, dar timpul nu vă permite această bucurie simplă? Orice iubitor de călătorie înțelege acest lucru. Cu toate acestea, soluții de scurtă durată există.
La sfârșitul verii, când deja aerul devine tot mai răcoros, dorința de a avea o ultimă escapadă de călătorie ajunge la cote maxime. O destinație care satisface ușor un posibil călător este Budapesta, capitala Ungariei, unde frunzele maronii căzute dau orașului un farmec aparte.
Deși sună de nerealizat sau supra-ambițios, un astfel de oraș poate fi străbătut în doar trei zile. Chiar dacă acest lucru înseamnă a comprima mii de ani de cultură și spiritualitate și a vizita obiective cu un tempo mai alert, rezultatul poate satisface orice suflet însetat de călătorie.
Trei zile de intensitate în stil maghiar și unificare cu cultura? Să începem.
Ziua 1
Pentru mulți în momentul în care cineva pronunță denumirea de Budapesta, instantaneu primul lucru care li se conturează în minte este imaginea Parlamentului. Stând mândru pe malul Dunării, clădirea este impresionantă din punct de vedere arhitectural. Turnurile ascuțite, sculpturile în basorelief și interiorul semi-aurit sunt doar unele dintre reperele din agenda oricărui turist.
Spoiler alert: candelabrul aflat la 96 de metri înălțime și bijuteriile coroanei sunt toate autentice, realizate din aur masiv.
Urmărind traiectoria Dunării, cu vântul puțin aprig prin păr, veți găsi faimoșii „pantofi” stând pe marginea fluviului. În acest caz, simbolistica este vitală: disperarea, deciziile radicale și frica ce i-au pătruns pe evreii ce și-au găsit sfârșitul în timpul celui de-al doilea război mondial. Liniștea mereu prezentă în acel loc este extrem de misterioasă. Vorbind despre spiritualitate, următorul stop adecvat este bazilica St. Stephan. Lumina este filtrată printre vitralii, în timp ce interiorul este dominat de altar și de imaculata statuie a lui Iisus. Urcând un set de scări spiralate, panorama Budapestei din turlă îți taie respirația. La coborâre, o oprire oportună este trezoreria, unde istoria papală se regăsește în fiecare colț.
Partea de Pesta a orașului nu ar fi completă fără a absorbi măreția Operei. Interiorul seamănă cu stilul mereu auriu al parlamentului, dar distincția este dată de amprenta artistică a picturilor cu chipuri umane de pe pereți. Turul se termină în forță cu un mini concert instrumental, o destindere perfectă.
Combinația ideală de simț artistic și spiritualitate se găsește la Sinagoga Dohany. Stilul evreiesc al bisericii este o semnătură atipică în întregul oraș. Steaua lui David și limba ebraică de pe toate plăcuțele întregesc atmosfera aparte. Curtea interioară, deși modestă în dimensiuni, conține o salcie confecționată din material argintiu, ce strălucește glorios când se apropie apusul.
Dacă energia încă mai există în organism, o oportunitate bună este un mic răsfăț la Hard Rock Cafe. Papilele gustative vor fi stimulate de o bere tipic ungurească în timp ce ochii se pot delecta cu numeroasele artefacte din istoria rock-and-roll afișate pe pereți.
Ziua 2
Cafeaua de dimineață se poate transforma într-o experiență inedită dacă alegeți să o savurați pe terasele găsite pe Citadelă. Pe lângă senzația de grandoare când realizați că stați la poalele Statuii Libertății, un moment istoric de mare preț, priveliștea rămâne elementul principal. Dunărea se șerpuiește în zare, iar toate edificiile Budapestei se odihnesc pe unul dintre maluri.
Ajungând deja în zona Buda, Palatul Regal este obiectivul ce nu poate fi trecut cu vederea. Însumând o grădină multicoloră și nenumărate muzee, întregul complex conține un aer nostalgic, de pe vremea când soldații călare nu erau doar ficțiune. Fântânile ornamentate cu mozaic și statuile ecvestre se păstrează neatinse, exact ca în anii lor fructuoși, de regalitate. Muzeul de artă, parte componentă a castelului oferă o perspectivă amănunțită asupra marilor perioade de dezvoltare artistică în plan autohton. Pe lângă tot ce are Ungaria de oferit ca nume de referință în artă, o expoziție adiacentă merită văzută în completare. „Suprarealismul de la Dali la Magritte” duce orice gând uman dincolo de posibilități, impresionând exact prin natura sa excentrică.
Firul experimentat în partea Buda continuă cu Catedrala Matthias, un monument arhitectural ce depășește orice imaginație, prin detaliile sale minuțioase, aflate mai ales în exterior. În imediata sa vecinătate, Bastionul Pescarilor seamănă cu o fortăreață în miniatură, priveliștea orașului apărând încă o dată.
Cum noaptea se așterne deja, o ultimă oprire relaxantă este benefică. Podul și insula Margareta pe timp de noapte devin o feerie. Luminate intens, amenajările de flori sunt vizibile, iar fântâna arteziană danseze pe muzică.
Ziua 3
Ultimele ore din povestea de pe tărâmurile Ungariei încep în Piața Eroilor, unde toți marii conducători sunt portretizați în numeroase statui aliniate simetric. În centru, turnul ascunde o varietate de scene, cu înțelesuri mixte, precum război, prosperitate sau pace. Cele două galerii de artă ce împrejmuiesc obiectivul conțin expoziții nemaiîntâlnite. Una dintre ele ar fi „Rembrandt și discipolii săi”, alcătuită doar din schițe minimaliste, iar alta ar fi una ce tratează viața Fridei Kahlo, analizată prin ochii tatălui ei.
Parcul ce se întinde pe o suprafață largă, Széchenyi, este gazda Grădinii Zoo, un loc care nu rezumă doar la faună, ci și la floră. Zonele climatice sunt refăcute într-o manieră totală, animalele având șansa de a trăi într-un adăpost care să fie adaptat nevoilor lor de acomodare. Sera cu fluturi depășește așteptările, aceștia fiind în libertate, impresionând prin coloratură și prietenia față de turiști. Restul parcului este copleșit de alte două monumente, Castelul Vajdahunyad și băile termale.
Noaptea este lungă, iar posibilitățile interminabile – o activitate memorabilă pentru a încheia seria vizitelor este o croazieră pe Dunăre by night. Cu un pahar de vin în mână și cu vaporul legănând-se, frumusețea Budapestei se poate așterne permanent în inimă, toate obiectivele importante fiind recapitulate pentru ultima oară.
Un oraș traversat în doar trei zile, amintiri acumulate cât să țină o viață. Budapesta nu este un exemplu singular, orice colțișor de lume are exuberanța sa și poate fi străbătut chiar și într-o scurtă perioadă de timp.
Credit articol & Fotografii – Iulia Mureșan.