Despre Taj Mahal se spune că este cea mai importantă construcţie de artă mogulă din India. Una din cele 7 minuni ale lumii din Agra se află la o oră și jumătate de mers cu trenul expres din Delhi.

Peste 50000 de turiști din întreaga lume vizitează zilnic zona si se presupe a fi cel mai fotografiat obiectiv turistic din lume.

Legenda spune că Shah Jahan, al cincilea împărat mogul a fost atât de răpus de moartea soţiei sale, încât a ordonat să se ţină doliu timp de doi ani în tot imperiul. Construcția Taj Mahal-ului a inceput in anul 1631 și a durat 22 de ani. Se spune că 20 de mii de oameni ar fi fost alocati pentru constructie. Materialele erau aduse din întreaga Indie și din alte zone ale Asiei cu ajutorul a numai mai putin de 1000 de elefanți. 

Clădirea este amplasată pe o terasă de marmură albă, care pune în evidenţă uriaşul dom şi cele patru minarete. Ansamblul închide în interior o grădină deosebit de frumoasă cu fântâni arteziene. 

Taj Mahalul este perfect simetric – cu excepția unui singur detaliu. Două cenotafe frumos decorate stau unul lângă altul în camera centrală a mausoleului în onoarea lui Shah Jahan și a soției sale, dar cele două nu sunt identice. Potrivit tradițiilor locale, mormântul unui bărbat trebuia să fie mai mare decât cel al unei femei.

În timpul zilei, zidurile Taj Majalului par a avea culori diferite. Dimineața, mausoleul apare roz, seara devine alb, iar noaptea, în lumina lunii, zidurile par aurii.

Noi am vizitat Taj Mahal in luna ianuarie si am fost fascinati de acest loc.


Sursa foto: arhiva personala