Codul bunelor maniere a apărut ca un răspuns firesc la probleme cotidiene ale societății.

Pentru călătoriile pe care nu le facem individual, care implică petrecerea unui timp mai mult sau mai puțin îndelungat alături de alți pasageri, este necesar să respectăm reguli specifice, care să creeze confort atât pentru ceilalți, cât și pentru propria persoană. Cea mai bună modalitate de a permite tuturor să zboare în confort este să cunoască eticheta adecvată în avion.

Descoperă eticheta și bunele maniere pentru călătoriile cu avionul:

1. Tratează echipajul cu amabilitate

Salută echipajul atât la urcarea în avion, cât și la coborâre. Un salut însoțit de un zâmbet este primul semn de politețe pe care-l datorăm echipajului de zbor. Amabilitatea este necesară, deoarece nu stewardesele au creat regulile cu privire la poziţia măsuţelor sau a scaunelor, la centurile de siguranţă sau la alte chestiuni care ar putea să te deranjeze.

2. Scaunul din mijloc primeşte cotierele

Spre deosebire de ceilalți pasageri, cei ce ocupă locul din mijloc nu au spaţiu suficient pentru a-şi întinde picioarele sau pentru a-şi odihni capul, de aceea este necesar să le oferim cele două cotiere.

De asemenea, îi poți oferi pasagerului de pe locul de mijloc şi un confort psihic, ceea ce presupune să nu se simtă forţat să întrețină conversații.

3. Nu supraîncărca spațiul pentru bagaje

Spaţiul de depozitare din partea superioară a avionului este, de obicei, aglomerat. Așa că, este recomandat să nu ocupi spaţiul pentru bagaje al unei alte persoane. Dacă ai două bagaje, păstrează-l pe cel mic la picioare. Deși există mai multe spații de depozitare, în cabina de deasupra capului, încearcă să te limitezi la un singur loc.

4. Nu consuma alcool sau fă-o cu moderație

La bordul avionului, există posibilitatea de a comanda băuturi alcoolice, însă nu se va permite încălcarea limitei. Este necesar ca pasagerii să aibă un comportament decent, atunci când optează pentru o călătorie cu avionul. Deși un pahar de vin sau șampanie poate reprezenta un mod plăcut de petrecere a timpului în avion, nu lăsa lucrurile să scape de sub control. Însă, dacă mai dorești apă, nu ezita să informezi însoțitoarea de bord.

5. Dacă vizionezi un film…

Trebuie să ai mare atenție la ceea ce poate să vadă cel din spatele tău. Este recomandabil să vizionezi filme care conțin scene decente, pentru ca ceilalți să nu se simtă ofensați. Optează pentru un obiect de mici dimensiuni, precum un iPod sau iPad, reducând volumul și folosind neaparat căști.

6. Evită balansarea scaunului

Dacă un alt pasager stă pe scaun, în fața sau în spatele tău, o bruscare îl va deranja cu siguranță. Păstrează poziția scaunului în poziție verticală până se anunță faptul că scaunele pot fi  înclinate. Amintește-ți că tava pentru servirea mesei este atașată la bancheta din spate a persoanei din față.

Atunci când produsele alimentare și băuturile sunt servite, păstrează scaunul în poziție verticală și așteaptă ca alimentele și băuturile să fie consumate și strânse, înainte să rabatezi scaunul înapoi.

7. Ridică-te în momentele potrivite

Gândește-te înainte, atunci când vrei să mergi la toaletă. Dacă vezi o însoţitoare de bord cu un cart pe culoar, este necesar să mai aştepți. La fel de nepermisă este şi ridicarea înainte de colectarea tăvilor de către stewarzi.

8. Dacă alegi să dormi, adaptează-te!

Gândește-te cum alegi să dormi. Poate vrei să investești într-o pernă specială pentru gât, pentru a evita alunecarea pe umerii vecinilor de avion.

Dacă locul tău este la mijloc, evită folosirea măsuţei pliabile drept loc pentru odihnirea capului, pentru ca vecinul tău să poată trece, fără să fie nevoit să te trezească, ne îndrumă publicaţia Business Insider.

9. Respectă spațiul personal al celorlalți

Practică eticheta de bază chiar și în conversații. Dacă stai la geam și dorești să iei ceva din bagaj, este necesar să nu sari peste celălalt pasager, pentru că acest lucru nu se integrează în codul bunelor maniere. Mai potrivit ar fi să încerci să trezești persoana de lângă tine și să o rogi să îți permită să treci. Amintește-ți și eticheta conversaţiei. Este indicat să nu vorbești tare și să nu faci gălăgie.

De asemenea, nu insista într-o discuție cu o persoană care se arată neinteresată  în a vorbi, nu toate persoanele sunt la fel de sociabile.

10. Nu folosi un parfum pregnant

Nu trebuie să exagerezi cu folosirea parfumului. Un parfum prea puternic este total nepotrivit, ținând cont de faptul că avionul nu este un spațiu chiar aerisit, iar mirosul ar putea deranja pasagerii, care nu întotdeauna împărtășesc aceleași preferințe.