• Am nevoie de o asigurare de calatorie sau storno ?

Cu siguranta, DA! Daca vreti este oarecum…OBLIGATORIE si nu detaliez aici de ce, deoarece fiecare dintre dumneavoastra intelegeti necesitatea acesteia.
Pe langa asigurarea de calatorie recomandam insistent incheierea unei ASIGURARI STORNO si asta deoarece de la momentul rezervarii pana la cel al imbarcarii poate fi o perioada relativ lunga (1-10 luni), timp in care pot aparea probleme nenumarate, nebanuite si independente de vointa dumneavoatra. O astfel de asigurare va va da linistea si posibilitatea recuperarii aproape in totalitate a banilor investiti, in functie de situatia aparuta.

  • Am nevoie de pasaport?

Indubitabil DA! Chiar daca navigati in Europa, pasaportul este singurul act de identitate acceptat la bordul vaselor de croaziera. In plus, atentie sa fie valabil inca 6 luni de la data debarcarii, iar pentru destinatiile unde se solicita viza trebuie sa aveti respectivele vize valabile. Agentii nostrii va vor spune inainte de rezervare daca si de cate vize aveti nevoie pe itinerariul ales , va vor da adresele ambasadelor/consulatelor si necesarul de acte obtinerii vizei, etc. Si mai mult, acolo unde autoritatile respective permit, va vom obtine noi vizele fara extracosturi, la tarifele solicitate de autoritati. Unde acest lucru nu este posibil este responsabilitatea dumneavoastra sa va obtineti viza. Costurile acestui demers nu sunt niciodata incluse in costul croazierei.

  • Ce pun in bagaje?

Cu siguranta nu tot…dulapul:)! Strictul necesar dar si citeva lucruri obligatorii: un sacou, costum, cravata, pantofi eleganti, si 1-2 toalete de gala pentru doamne, necesare pentru cina formala (1 pana la 15 cine formale in functie de durata croazierei); adaptati garderoba cu itinerariul, spre exemplu, chiar daca este iulie si faceti Fiordurile Norvegiene, Alaska, etc puneti si ceva gros in bagaj, veti avea nevoie. Daca faceti Caraibele in iarna nu duceti multe… cojoace, aveti nevoie de ele pana acolo doar;
Nu uitati o mini farmacie la purtator gen analgezice, antivomitive, termometru, plasturi cu dezinfectant, la care adaugati bineinteles ,daca suferiti de vreo afectiune, toate medicamentele ce vi le-a prescris medicul dumneavoastra curant. Si apropos de medicul curant: solicitati o reteta pentru aceste medicamente, in caz ca trebuie sa completati stocul, sau ratacit, etc. nu puteti sa le obtineti fara aceasta. Serviciul medical de pe vas este foarte profesionist, dar foarte scumppp :)).
Un alt sfat, folositi o geanta de umar suficient de incapatoare cu articole de lenjerie amestecate ca sexe, cu cosmeticalele doamnei (nu toate:) ), orice altceva credeti ca-i necesar – va este utila in caz ca se pierd bagajele, pentru perioada scursa de la predarea bagajelor mari (trolerelor) in port, pana va sunt aduse in cabina si in ultima noapte pe vas cand ,dupa ce scoateti trolerul pe hol, dimineata sa aveti in ce impacheta pijamalele, articolele de igiena personala, etc.

  • Voi avea rau de mare?

Si da si nu:))! Statisticile spun ca peste 95% din cei ce au navigat nu au avut aceasta problema. Daca aveti ghinionul sa fiti in cei 5% atunci nu disperati, tot veti putea naviga.
Radarele si sonarele cu care sunt dotate vasele de croaziera permit evitarea furtunilor si a turbulentelor deosebite. De asemeni, toate vasele sunt dotate cu stabilizatoare performante care fac imperceptibili ruliul si tangajul navei. Puneti in bagaje antiemeticele noastre clasice, cereti sfatul medicului dumneavoastra daca sunteti predispus la rau de mare, folositi remedii alternative cum ar fi capsulele cu ghimbir, mansete de presupunctura, etc. Daca ati ajuns pe vas si nu aveti nimic din cele de mai sus mergeti la Purser sau la receptie si cereti ceva in scopul asta, vor fi bucurosi sa va ajute. Bolurile cu mere verzi intalnite in spatiile publice sunt destinate in special dumneavoastra celor cu rau de mare, folositi-le fara jena. Dupa ce vasul ridica ancora iesiti pe punte, urmariti orizontul si incercati sa va tineti echilibrul. Nu priviti atent peisajul, valurile ce se sparg de chila, cum la fel din cabina cu geam sau hublou nu priviti insistent valurile tumultoase:)) Cautati in blog articole similare ce vorbesc despre trucurile necesare inainte de rezervarea cabinei pentru cei predispusi la rau de mare.

  • Cu portofelul doldora sau card??

Multe de spus aici, in primul rand industria fiind una americana (iar ei au card…de cand se nasc, aproape) se vor uita cel putin cu circumspectie la dumneavoastra vazandu-va cu bani cash. Intr-o discutie cu capitanul unui vas, acesta-mi spunea ca la ei doar traficantii de arme, droguri, lucreaza cu cash. Lasind gluma la o parte, pe vas nu veti putea plati nimic cash, in afara de bacsisurile pe care DORITI DUMNEAVOASTRA sa le lasati unor membrii ai echipajului (atentie, nu vorbesc de tipsul obligatoriu). Daca nu aveti cu dumneavoastra un card de debit (alimentat) sau de credit (activ) atunci veti constitui un depozit financiar, in mare parte in dolari, in cuantum de 30-80 dolari/persoana/zi, la receptia vasului dupa imbarcare, din care vi se vor retine toate cheltuielile de pe vas. Daca aveti un card este mai simplu, vi se va inregistra la receptie cardul si atat veti cheltui cat aveti pe el sau cat doriti. Luati legatura cu banca dumneavoastra sa va ridice limita cardului, stiu ei cum si de ce. In ultima seara faceti-va decontul cu vasul, la receptie, ridicati-va factura, pastrati-o, va va fi necesara in tara pentru eventuale…dubii cu banca dumneavoastra (gen blocarea vs deblocarea sumelor datorate). Ca sfat, pentru a evita aglomeratia de la receptie verificati-va contul, cheltuielile din cabina, de pe plasma, pastrati-va bonurile de casa de pe vas daca vreti sa-i verificati, dar FITI ABSOLUT SIGURI ca nu va iau nici un cent in plus fata de ceea ce ati cheltuit dumneavoastra la bord. Tot ca sfat amical, daca veti cumpara bijuterii, perle, safire,etc din exoticele Caraibe si veti plati cu cardul, asteptati-va ca in momentele imediat urmatoare tranzactiei sa vi se blocheze cardul pe motiv de frauda, este in uzanta multor banci ! Ca o concluzie, ar fi OK sa aveti carduri la dumneavoastra (folosec pluralul si stiti de ce), dar nu este deloc injositor sa aveti si o suma consistenta cash 🙂

  • Tensiunea electrica, fierul de calcat…

La multe din nave curentul electric, ca tensiune este 110 volti asadar cautati un adaptor/transformator prin supemarketurile noastre, va va fi util pentru telefonul mobil, aparat de ras, laptop, etc. Nu recomand sa va puneti fier de calcat, nici chiar cel de voiaj, cereti cabinerului dumneavoastra unul.

  • Cum este cu tips-ul (bacsisul)?

Sau bacsisul cum zicem noi. Simplu! La unele linii de croaziera il platiti odata cu rezervarea in agentie la noi, la altele in ultima seara cand va faceti deconturile. In principiu, este o suma (10-15 USD) pe persoana si pe zi de croaziera si este obligatoriu de achitat, pentru ca din aceste sume sunt salarizati membrii echipajului. Toate bauturile alcoolice pe vas, pe langa pretul lor se adauga si 15% tips, acelasi lucru si la unele servicii sau la cumparaturile din buticurile de pe vas. Daca doriti dumneavoastra sa rasplatiti amabilitatea unor membrii ai echipajului o puteti face cand si cu cat doriti, acest bacsis nefiind obligatoriu.

  • Ce pot plati cash la bord?

Nimic, eventual bacsisul pe care doriti sa-l lasati unor membrii ai echipajului si care nu e obligatoriu. Daca nu aveti card bancar, suma cash pe care o duceti cu dumneavoastra o depuneti la receptie, ca depozit cu care va va fi alimentat cruise cardul.

  • Sunt fumator, ce ma fac?

Si eu!! Nici o problema, pe vas gasiti suficiente locuri destinate fumatorilor, niciodata nu veti fuma in restaurante, doar in unele baruri destinate noua viciosilor, iar ca si cabina doar in balcon, daca ati rezervat una de tipul asta, daca nu, e complicat :))

  • Este serviciu medical la bord?

Da, cu medic si asistent, care rezolva majoritatea problemelor de sanatate ivite la bord (nu vorbim de interventii chirurgicale laborioase, explorari functionale complexe, etc.). Serviciul este unul extra cost si nu e deloc ieftin, ba din contra. Tot ca servicii la bord amintesc aici morga si capela cu preot nu neaparat ca… umor negru si neavenit.

  • “Dress code” sau cu ce ne imbracam la cina..?

De-a lungul croazierei, la cina trebuie o tinuta mai decenta, nu pantalon scurt, adidas, slapi, etc. In functie de lungimea croazierei veti avea intre 1 si 10, 15, 20 cine formale, unde barbatii trebuie sa poarte cel putin un sacou, camasa, pantof mai elegant. Am zis minim, dar nu va interzice nimeni sa apareti in smocking, frac, costum cu cravata, cu papion. La doamne, cred eu ca este mai simplu: orice rochie mai eleganta poate fi admisa. Nu uitati cinele formale, care sunt un fel de prezentare de moda la ambele sexe, asa ca etalati ce doriti. Daca ati uitat sacoul, cravata, costumul puteti (si trebuie) sa inchiriati unul de la bord (aprox. 40 – 80 USD/ seara), desigur daca vi se si potriveste ca marime.

 Mai multe articole cu destinații și tips-uri de vacanță: https://www.croaziere.net/blog/