November 12, 2012

Cele mai spectaculoase stanci maritime din lume

Stancile maritime sunt formatiuni verticale uluitoare, care se ridica semete in apa, formate in intregime in urma eroziunii produse de vant si apa. Procesul formarii lor incepe de regula atunci cand marea creeaza crapaturi in promontorii, facand ca acestea sa fie ulterior distruse si sa formeze aglomerari stancoase. Procesul care le creeaza le poate insa si distruge.

10. Stancile Old Harry

Stancile Old Harry sunt doua stanci aflate pe coasta Dorset din sudul Angliei. Ele marcheaza capatul cel mai estic al coastei jurasice. Stancile de aici sunt alcatuite in principal din calcar, pe alocuri cu benzi din cremene. Ele sunt continuu erodate de mare si prin urmare, forma lor se schimba permanent. In secolul 18, oamenii puteau merge de pe uscat pana pe Old Harry, care se afla aproape de mare.

Old Harry

9. Lange Anna

Lange Anna este o bucata de pamant faimoasa, apartinand micutei insule germane Heligoland, din Marea Nordului. Insula era mult mai mare, dar valurile au erodat incet incet majoritate stancilor de deasupra apei. Astfel au fost create formatiuni incantatoare precum pesteri si peninsule inguste, cu arcade. Atunci cand o astfel de bolta se prabuseste, ramane in urma o stanca. Inaltimea sa de 47 de metri, este rezultatul prabusirii unei astfel de arcade naturale, in anul 1868. Primavara, stanca este acoperita de pasari care vin aici pentru imperechere.

Lange Anna

8. Stanca Sail

Stanca perusilor (Sail), este o formatiune mare din gresie, aflata pe malul rusesc al Marii Negre. Proportiile sale sunt cu adevarat remarcabile. In timp ce astfel de formatiuni nu depasesc mai mult de un metru grosime, aceasta are 25 de metri inaltime si peste 20 de metri in lungime. Forma stancii este descrisa adesea ca semanand cu cea a unei panze de corabie, de unde si numele sau. Chiar deasupra pamantului, stanca are o gaura, creata probabil in urma focurilor artileriei din timpul razboiului caucazian.

Sail Rock

7. Stanca Kicker

Stanca Kicker, sau León Dormido (leul adormit), este o formatiune stancoasa si o destinatie populara pentru scufundari, aflata pe latura de vest a insulei San Cristobal, cea mai estica insula din arhipelagul Galápagos. Stanca reprezinta ramasitele unui con vulcanic, in prezent impartit in doua. Intre cele doua pietre exista un curent bland care atrage speciile de rechini si peste ciocan, care traiesc in Galápagos. Stanca Kicker este si locul in care traieste o mare colonie de pasari marine.

Kicker Rock

6. Stanca din Bako

Parcul National Bako se afla in Sarawak, un stat din estul Malaieziei, pe insula Borneo. Milioane de ani de eroziune a gresiei au creat o linie de coasta abrupta, piscuri marine spectaculoase si intinderi de nisip. Cel mai vestit obiectiv din Parcul National Bako este stanca care se afla in fata plajei incantatoare de la Pandan Kecil, care seamana cu un cap de cobra care iese din apa. In parc traiesc si numeroase specii de maimute proboscis, cunoscute pentru nasul lor mare, aflate pe cale de disparitie.

Bako Sea Stack

5. Stanca Haystack 

citeste mai multe aici